De Amerikaanse zorgverzekeraar Anthem staat op het punt om zijn kleinere rivaal Cigna over te nemen. Het bedrijf heeft daar zo'n 47 miljard dollar (ruim 41 miljard euro) voor over.

Dat meldt Bloomberg zondag.

Anthem heeft een niet-bindend bod gedaan van 184 dollar per aandeel. Bijna 31 procent van het bod bestaat uit eigen aandelen, de rest wil Anthem in contanten betalen. Inclusief schuld is de overnamesom overigens nog hoger, bijna 54 miljard dollar.

Het samenvoegen van de twee zou een gigant opleveren met 53 miljoen leden en een jaaromzet van meer dan 115 miljard dollar.

Meer fusies

Het samengaan van Anthem met Cigna is niet de enige deal die er in de sector op handen is. Naar verluidt heeft het eveneens Amerikaanse Aetna de afgelopen dagen een bod gedaan op branchegenoot Humana. Aetna heeft een marktwaarde van 43,3 miljard dollar, Humana is 30,3 miljard dollar waard.

Maar marktkenners wijzen er op dat de Amerikaanse marktleider UnitedHealth zich ook nog aan het overnamefront zal melden. Daarbij is de aankoop van Aetna een optie, waardoor Humana zonder koper overblijft. Een andere kandidaat voor UnitedHealth is het kleine WellCare Health Plans, dat bijna 4 miljard dollar marktwaarde heeft.