De Amerikaanse beurzen deden vrijdag een stapje terug, na de twee dagen van lichte koersstijgingen op rij.

De daling werd toegeschreven aan de aanhoudende onzekerheid rond Griekenland en aan een groot aantal aflopende optiecontracten.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, eindigde 0,6 procent lager op 18.014,28 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 2.109,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag tot exact 5.117 punten.

Verzekeringsmaatschappij Travellers was de sterkste daler onder hoofdfondsen in New York, met een verlies van 2 procent. Software- en technologieconcern Microsoft, creditcardmaatschappij Visa en financieel concern JPMorgan Chase leverden meer dan 1 procent in.

Doe-het-zelfketen

Bovenaan de Dow stonden doe-het-zelfketen Home Depot met een koerswinst van 0,6 procent. De enige andere twee hoofdfondsen die het hoofd boven water hielden waren sportkledingfabrikant Nike en machinebouwer Caterpillar, met winsten van 0,5 en 0,1 procent.

Levensmiddelenproducent ConAgra Foods werd bijna 11 procent meer waard. De activistische belegger Jana Partners heeft een belang genomen in het bedrijf en dringt aan op een bestuurswissel. Een miljardenovername die het bedrijf in 2012 deed, heeft tot dusver niet opgeleverd wat ervan werd verwacht.

Snoepfabrikant

Snoepfabrikant Hershey kwam met een winstwaarschuwing voor het gehele jaar en leverde 3,5 procent aan beurswaarde in. Wapenfabrikant Smith & Wesson begon ook met verlies, nadat het bedrijf met tegenvallende prognoses was gekomen voor het komende kwartaal, maar sloot 0,1 procent in de plus.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegen 1,1335 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 59,47 dollar. Brentolie werd 2,2 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 62,85 dollar op.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen