Online broker DeGiro heeft de handel in Griekse aandelen opgeschort, nadat het donderdag opnieuw niet lukte om in Brussel een deal te sluiten over de Grieke schuldenkwestie.

''Wij zien nu een grote kans dat Griekenland dit weekend zogeheten capital control-maatregelen gaat nemen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen voor de afwikkeling van transacties zijn, vandaar deze stap'', aldus directeur Gijs Nagel van DeGiro.

Hij wees er daarbij op dat bij aandelenhandel de afwikkeling (settlement) pas twee handelsdagen later wordt gedaan. ''Dus als de order op vrijdag zou zijn ingevoerd pas na het weekend. Voor ons als bedrijf zijn er overigens geen risico's, die liggen bij de klant'', aldus Nagel.

BinckBank

DeGiro heeft een paar duizend klanten in Griekenland. ''Die zijn wel zeer actief. Vanuit Nederland wordt er nauwelijks tot niet gehandeld in Griekenland, vanuit Spanje of andere echt omringende landen zoals Italië iets meer'', zo wist de topman.

DeGiro beperkte onlangs al de dienstverlening in Griekse effecten. Zo kon er onder meer niet meer worden short gegaan.

De beursgenoteerde online broker BinckBank gaf desgevraagd aan geen aandelen op Griekse beurzen te hebben. ''Voor ons speelt het probleem niet'', aldus een zegsman.