Beleggers in Europa lijken de aanhoudende zorgen over de Griekse schuldencrisis even terzijde te hebben geschoven.

Met de speciaal ingelaste eurotop op maandag in het vooruitzicht sloten de belangrijkste graadmeters voor de tweede dag op rij overwegend met winst.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,5 procent hoger op 475,43 punten. De MidKap kreeg er 0,4 procent bij en eindigde op 711,06 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen tot 0,3 procent omhoog. De DAX in Frankfurt ging 0,5 procent lager de handel uit.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield vrijdag spoedberaad over de Griekse crisis. Over de uitkomst werden geen mededelingen gedaan, maar volgens ingewijden is besloten meer noodsteun beschikbaar te stellen voor Griekse banken. De afgelopen dagen hebben de Grieken miljarden van de bank gehaald uit vrees voor de gevolgen van een bankroet van hun land.

Koersstijgingen 

Aanvankelijk leidden de berichten tot flinke koersstijgingen voor de Griekse banken, maar de winsten hielden geen stand. Alpha Bank verloor uiteindelijk 3,7 procent, de Nationale Bank van Griekenland 3,8 procent en de Piraeus Bank 1,5 procent. De hoofdindex van de beurs in Athene eindigde desondanks op een winst van 0,6 procent.

In Amsterdam stond baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis bovenaan bij de hoofdfondsen met een winst van 1,7 procent. ING en Randstad kregen er allebei 1,4 procent bij. Tankopslagbedrijf Vopak was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 1 procent.

Macintosh Retail Group stal de show op het Damrak met een koerssprong van bijna 14 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gordon Brothers Group interesse heeft om de Britse schoenenwinkels en woonwinkelketen Kwantum van Macintosh over te nemen.

Airbus

Airbus won in Parijs 2,2 procent. De vliegtuigbouwer heeft afgelopen week goede zaken gedaan op de luchtshow in Parijs. In Lissabon zakte Banco BPI meer dan 9 procent, nadat de Spaanse CaixaBank (plus 0,8 procent) zijn bod op de Portugese branchegenoot had ingetrokken.

De euro stond op 1,1335 dollar, tegen 1,1402 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 59,31 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 62,70 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl