'Zelfrijdende auto stuwt interesse TomTom'

Gelet op de toenemende aandacht van de auto-industrie voor zelfrijdende auto's neemt de belangstelling voor een onafhankelijke precisiekaartenmaker als TomTom toe. 

Dat stelt Theodoor Gilissen donderdag in een rapport over het bedrijf.

Volgens analist Jos Versteeg is de auto-industrie gebaat bij een onafhankelijke kaartenmaker en geen partij als Google, die de data op de eigen server houdt en zelf gebruikt. Wel opereert TomTom in de schaduw van kaartenmaker HERE die door Nokia in de etalage is gezet. HERE is goed voor circa 80 procent van de markt.

Volgens Versteeg maakt het nogal een verschil wie HERE overneemt. ''Er zijn slechts twee onafhankelijke spelers: HERE en TomTom", aldus Versteeg. ''Veel beleggers verwachten dat de partij die de bieding op HERE verliest TomTom zal overnemen met als gevolg een koersstijging van bijna 75 procent dit jaar."

Bod

Mocht een partij als Uber, Facebook of Chinese bedrijven als Alibaba, Baidu of Tencent HERE overnemen, dan is dat volgens Theodoor Gilissen een bedreiging voor de Europese auto-industrie. ''Wij verwachten niet dat de Europese auto-industrie in dat geval een bod op TomTom doet. Wel zal TomTom dan veel marktaandeel van HERE kunnen winnen omdat de autoproducenten liever met een onafhankelijke partij werken."

Theodoor Gilissen handhaafde zijn advies 'niet aanbevolen' met een koersdoel van 9 euro. Volgens het effectenhuis zijn de goede verwachtingen al in de koers verwerkt. Het aandeel TomTom sloot woensdag op 9,59 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie