Mocht Griekenland onverhoopt de eurozone verlaten (Grexit), dan zal dat nauwelijks van invloed zijn op een fusie van Ahold en Delhaize. 

Dat stellen economen van Rabobank woensdag in een rapport over de Belgische supermarktketen Delhaize.

Volgens Rabo zal de winst per aandeel van Delhaize bij een Grexit mogelijk 5 tot 6 procent lager uitvallen, vooral als gevolg van de dalende koopkracht bij de Grieken.

Delhaize Griekenland is goed voor circa 7 procent van de omzet van het moederbedrijf en voor circa 8 procent van de winst voor rente en belastingen (ebit).

Wat pleit voor Delhaize is dat het vermogen relatief snel kan weghalen uit het buitenland. Daarnaast heeft het geen bankschuld in Griekenland en werken de supermarkten met een negatief werkkapitaal. Op de langere termijn zou Delhaize kunnen consolideren als gevolg van lagere prijzen bij overnames en lagere prijzen voor huren.

Voor Rabo is de Griekse kwestie geen reden om het koopadvies te verlagen. Rabo handhaafde ook het koersdoel van 100 euro voor Delhaize. Het aandeel koerste op de beurs in Brussel om 09.25 uur 0,3 procent lager op 80,59 euro. Ahold zakte in Amsterdam 0,7 procent tot 17,96 euro.