Groot-Brittannië kan de allerhoogste kredietwaardering AAA kwijtraken vanwege het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

Dat liet kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) vrijdag weten.

S&P verlaagde het vooruitzicht voor de rating naar negatief van stabiel. De Britse premier David Cameron heeft beloofd uiterlijk voor het einde van 2017 een referendum te houden over het lidmaatschap van de EU.

Volgens S&P geeft dit aan dat het economische beleid het risico loopt meer blootgesteld te worden aan politieke invloeden dan eerder gedacht. S&P maakt zich zorgen dat een eventueel vertrek uit de EU vraagtekens kan zetten bij de financiering van Britse overheidsschulden.

Kredietbeoordelaar Moody's gaf deze week eveneens aan dat de Britse AAA-status gevaar kan lopen door het EU-referendum.

Risico's economie

Het referendum zorgt ook voor risico's voor de Britse financiële sector en export, en de bredere economie als geheel, aldus S&P.

Mocht het land inderdaad de EU verlaten, dan zal de kredietrating waarschijnlijk met meer dan één stap worden verlaagd, waarschuwde het bureau. Tevens kan het Britse pond sterling zijn status als een belangrijke internationale munteenheid verliezen.

Alleen S&P hanteert momenteel nog de AAA-rating voor Groot-Brittannië. Bij branchegenoten Moody's en Fitch ligt de rating één stap lager.

Uit peilingen blijkt dat ongeveer een derde van de Britten voorstander is van een vertrek uit de EU. Het land is sinds 1973 lid van de EU.