De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag op verlies. De impasse rond Griekenland zorgt ook bij beleggers op Wall Street voor nervositeit, net als in Europa.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 17.898,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2094,11 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 5051,10 punten.

De onzekerheid rond Griekenland leidde op de laatste handelsdag van de week op de Europese beurzen tot stevige minnen. Er zijn zorgen dat de tijd om een deal te bereiken langzaam maar zeker wegtikt. Griekenland liet vrijdag weten opnieuw met tegenvoorstellen te komen om alsnog een akkoord te kunnen sluiten.

De Universiteit van Michigan maakte bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni flink is verbeterd. In mei bereikte de index die het vertrouwen weergeeft nog het laagste punt in zes maanden. Amerikaanse consumenten zijn vooral positiever geworden over de verwachtingen van de loonontwikkeling, geholpen door de aantrekkende arbeidsmarkt.

Verder werd gemeld dat de Amerikaanse producentenprijzen in mei het sterkst zijn gestegen in ruim 2,5 jaar, vooral vanwege de hogere kosten van brandstof.

Twitter stond licht hoger. Twitter kondigde donderdag nabeurs het aftreden aan van topman Dick Costolo. Hij wordt op tijdelijke basis opgevolgd door Jack Dorsey, die eerder ook al eens leiding heeft gegeven aan Twitter en de onlineberichtendienst mede heeft opgericht. Twitter kampt al een tijdje met een terugval in de groei van actieve gebruikers.

Het aandeel LeapFrog Enterprises kelderde meer dan 25 procent, nadat de maker van educatief kinderspeelgoed met zwakke cijfers naar buiten kwam. Vooral bij de verkoop van tablets voor kinderen gaat de gang van zaken problematisch voor het bedrijf.

Wingstop sprong 61 procent omhoog. De verkoper van kippenvleugeltjes maakte vrijdag zijn debuut op Wall Street. De restaurantketen haalde 110 miljoen dollar op met de beursgang.

De euro was 1,1253 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 59,98 dollar. Brent werd 2,2 procent goedkoper op 63,70 dollar.