De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag stevig in het rood gesloten. 

Beleggers verloren de hoop op een spoedig Grieks schuldenakkoord nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de onderhandelingen met het noodlijdende land had gestaakt. Een tegenvallende groei van de industriële productie in de eurozone zorgde ook voor koersdruk.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,5 procent lager op 477,76 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 719,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,4 procent omlaag.

De hoofdindex in Athene verloor bijna 6 procent. Het Duitse dagblad Bild meldde dat de Duitse regering achter gesloten deuren plannen maakt voor het geval Griekenland failliet gaat. Donderdag liet het IMF al weten niets te zijn opgeschoten in het overleg met Griekenland.

Unibail-Rodamco

In Athene moesten de Griekse banken het flink ontgelden. Zo lieten National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias en Alpha Bank verliezen zien tot meer dan 13 procent.

Ook de beurzen in andere Zuid-Europese landen hadden last van de onzekerheid rond Griekenland. In Lissabon, Milaan en Madrid stonden minnen op de koersenborden tot 1,5 procent.

Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een verlies van 2,4 procent. Philips zakte 2,3 procent. Philipsdochter Respironics onderzoekt of een recente waarschuwing van een Amerikaanse branchegenoot over de veiligheid van een beademingsapparaat, ook gevolgen heeft voor zijn eigen producten.

Euro

Unilever daalde ruim 2 procent. De Italiaanse mededingingsautoriteit neemt het levensmiddelenconcern opnieuw op de korrel wegens mogelijk oneerlijke praktijken bij de verkoop van ijsjes.

De euro was 1,1277 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 59,96 dollar. Brent werd 1,2 procent goedkoper op 64,32 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl