De olie-export van Iran is in mei het sterkst gestegen sinds er drie jaar geleden sancties tegen het land werden ingesteld.

Dat maakte het Internationale Energie Agentschap (IEA) donderdag bekend.

Vorige maand voerde Iran dagelijks 1,4 miljoen vaten olie uit, het hoogste niveau sinds juni 2012 en 235.000 vaten meer dan in april. In juli 2012 legden de Verenigde Staten en de Europese Unie tal van sancties op omdat Iran weigerde zijn nucleaire programma stil te leggen.

''De velden in het land zijn in theorie goed voor een productieniveau van 3,4 tot 3,6 miljoen vaten per dag binnen een maand na opheffing van de sancties'', aldus het IEA.

Vorige maand pompte Iran, ooit de op één na grootste producent binnen oliekartel OPEC, dagelijks 2,85 miljoen vaten per dag op. Door de sancties gleed Iran af naar plek vijf binnen het oliekartel.

De uitvoer van buurland Irak bereikte met 3,85 miljoen vaten per dag zelfs het hoogste niveau sinds 1979. Het land, waar Shell werkt aan het gigantische Majnoon-veld, verlaagde recent zijn doelstelling van 9 miljoen vaten per dag in 2020 naar 6 miljoen vaten.

De bijstelling volgde op de sterke daling van de olieprijzen en werd ook doorgevoerd met het oog op de kosten voor het bestrijden van IS. Het IEA denkt dat Irak in 2020 4,7 miljoen vaten olie per dag produceert.