Het Belgische telecombedrijf Mobistar wil niet de volgende overnameprooi zijn voor het in Amsterdam genoteerde Franse kabelbedrijf Altice. 

Dat zei financieel directeur Ludovich Pech donderdag in een interview met De Telegraaf.

Volgens de krant had Altice aanvankelijk zijn oog laten vallen op KPN-dochter Base, maar dat bedrijf werd ingelijfd door Telenet van de Amerikaanse miljardair John Malone. Topman Patrick Drahi en Malone hebben de afgelopen maanden het voortouw genomen in de consolidatie van de telecomsector.

''Ik geef de voorkeur aan een echte strategische partij, zowel we nu in onze meerderheidsaandeelhouder Orange hebben'', zei Pech. Zo'n partij heeft volgens de Mobistar-directeur een langetermijnvisie ''en dat biedt meer zekerheid voor de toekomst''. Altice is volgens Pech meer een financiële partij ''onder wiens vleugels het onzeker zou zijn wat er met onze operationele activiteiten gebeurt.''

Orange heeft een belang van bijna 53 procent in Mobistar. Bestuursvoorzitter Stéphane Richards van Orange hintte in februari op een verkoop van die deelneming.

Cowboy-logo

Een ingewijde stelde tegenover De Telegraaf dat KPN binnen het bestuur van Altice gezien wordt als overnameprooi op de langere termijn. Het cowboy-imago van Altice, ontstaan door een flink aantal miljardendeals met geleend geld in korte tijd, kan echter leiden tot weerstand.

De inmiddels vertrokken president-commissaris van KPN, Jos Streppel, vergeleek Altice al een met een piramidespel, omdat het bedrijf zijn schuldenlast van ruim 25 miljard euro met eeuwigdurende obligaties wil herfinancieren in plaats van aflossen.