De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, maar de uiteindelijke winsten waren flink kleiner dan eerder op de dag.

Uitspraken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een gebrek aan voortgang in het overleg met Griekenland zorgden laat in de middag voor een flinke domper.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,7 procent hoger op 484,88 punten, na eerder op een winst van 1,5 procent te hebben gestaan.

De MidKap daalde 0,4 procent tot 725,76 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 0,7 procent hoger de handel uit.

Onderhandelaars van het IMF hebben in Brussel overlegd met de Grieken, maar dat heeft nauwelijks tot toenadering geleid, aldus een woordvoerder van het fonds. Hij zei dat er nog altijd grote meningsverschillen bestaan over belangrijke onderwerpen. ''De bal ligt heel erg bij Griekenland', voegde hij eraan toe.

Donald Tusk

Ook EU-president Donald Tusk vindt dat Griekenland aan zet is. Hij zei dat de tijd van onderhandelen voorbij is dat dat het aan de Grieken is om knopen door te hakken. De ontmoeting van de eurogroep in Luxemburg, volgende week, is volgens de Pool cruciaal.

In de AEX was kabelconcern Altice de sterkste stijger met een plus van 3,5 procent, gevolgd door vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco dat 2,4 procent steeg. Staalfabrikant ArcelorMittal werd 2,7 procent minder waard en was daarmee de grootste verliezer onder de hoofdfondsen.

In de MidKap eindigde navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van 3,2 procent, na een adviesverlaging door analisten van Rabobank. Vastgoedbedrijf NSI (plus 2,8 procent) was de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen.

Royal Mail

Postbedrijf Royal Mail verloor in Londen 4,5 procent. De Britse overheid halveert haar belang in het voormalige staatsbedrijf tot 15 procent. Royal Bank of Scotland (RBS) won 1,9 procent, nadat de Britse minister van Financiën George Osborne had aangekondigd te beginnen met de verkoop van het staatsbelang in de bank.

De euro was 1,1240 dollar waard, tegen 1,1303 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 60,47 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 1,4 procent tot 64,81 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen