BP ziet drie 'aardverschuivingen' die de mondiale energiesector de komende jaren drastisch zullen veranderen.

Dat stelt het Britse olie- en gasconcern in zijn woensdag gepresenteerde Statistical Review of World Energy.

De eerste ingrijpende wijziging is de, op lange termijn, aanhoudende productiegroei in de VS, waar winning uit schalievelden de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen.

De VS heeft inmiddels Saudi-Arabië ingehaald als 's werelds grootste producent en het land voorziet voor 90 procent in zijn eigen behoefte. Het zal derhalve niet lang meer duren totdat de VS verandert van een importeur in een exporteur.

De keuze van China om economisch minder afhankelijk te worden van zware industrie zorgt ook voor een grote verandering. China was vanaf het begin van deze eeuw 's werelds grootste verbruiker van met name olie. Vorig jaar steeg de consumptie echter slechts 2,6 procent, minder dan de helft van de gemiddelde groei in eerdere jaren.

Het derde element om rekening mee te houden is de explosief gestegen vraag naar zonnepanelen en andere schone manieren van energiewinning. Volgens BP groeide de vraag naar niet-fossiele brandstoffen, inclusief kernenergie, sterker dan de gecombineerde vraag naar olie, gas en kolen.