De stemming op Wall Street was woensdag opperbest, mede dankzij de hoop op een doorbraak in de al maanden durende onderhandelingen over de Griekse staatsfinanciën. 

De breed georiënteerde S&P 500-index zette de beste prestatie neer in een maand en de Dow stond voor het eerst in een week boven 18.000 punten.

De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 18.000,40 punten. De S&P 500, die in de drie voorgaande handelsdagen 1,7 procent daalde, steeg 1,2 procent tot 2105,20 punten en de Nasdaq won 1,3 procent tot 5076,69 punten.

De hoop dat er eindelijk schot komt in de al maanden voortslepende onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers werd gevoed door een gerucht. Ingewijden stelden dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel genoegen neemt met harde toezeggingen ten aanzien van ten minste één vereiste hervorming in ruil voor steun.

Opsteker

Een andere opsteker voor de handel was een rapport over het begrotingstekort in mei. Dat kwam met 82 miljard dollar uit op het laagste niveau in zeven jaar. Economen rekenden op een min van 97 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse overheid was de sterke daling vooral te danken aan hogere belastinginkomsten. Over het begrotingsjaar, dat in september afloopt, zal het tekort uitkomen op 583 miljard dollar, gevolgd door een daling tot 474 miljard dollar in 2016.

Technologie-aandelen

Vooral technologie- en bankaandelen konden rekenen op flinke belangstelling. Intel en Microsoft behoorden met koerswinsten van respectievelijk 1,8 en 2,1 procent tot de sterkste stijgers in de techsector.

Apple, dat vier dagen op rij in de min afsloot, steeg 1,2 procent. In de bankensector waren Citigroup (plus 1,8 procent) en JPMorgan (plus 1,6 procent) de sterkste stijgers.

Olieprijzen

De olieprijzen waren stevig in beweging, waarbij kleine en grote stijgingen elkaar afwisselden. Met nog een uur handelen te gaan, was een vat Amerikaanse olie 1,7 procent duurder op 61,16 dollar. Noble Energy (plus 1,9 procent) en Chevron (plus 1,4 procent) deden daarop goede zaken.

De euro was 1,1326 dollar waard, tegen 1,1303 dollar bij het slot van de Europese beurzen.