De Europese aandelenmarkten boekten woensdag forse winsten.

Beleggers hoopten dat een nieuwe ontmoeting tussen Alexis Tsipras, Angela Merkel en François Hollande leidt tot voortgang in de moeizame onderhandelingen over een schuldenakkoord. Dinsdag werd een Grieks tegenvoorstel, op de plannen van de geldschieters vorige week, subiet van de hand gewezen.

De AEX sloot 1,4 procent hoger op 481,45 punten en de Midkap steeg 1 procent tot 728,76 punten. De DAX in Frankfurt was de 'kampioen van de dag' met een winst van 2,4 procent. De graadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 1,1 en 1,8 procent vooruit.

Bronnen kwamen tegen het eind van de handelsdag met verrassende uitspraken over Merkel. Zij zou tevreden zijn als de Grieken toezeggen ten minste één door de geldschieters geëiste hervormingen door te zullen voeren in ruil voor noodsteun.

Randstad

Randstad (plus 4,3 procent) en Vopak (plus 4 procent) wisselden elkaar regelmatig af als koploper van de AEX. Het uitzendconcern stond dinsdag ook al bovenaan, nadat was gebleken dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de afgelopen weken flink is toegenomen.

Het tankopslagbedrijf kreeg een adviesverhoging van de Zwitserse bank UBS en kondigde de verkoop van zijn terminals in Zweden aan. Die transactie levert het bedrijf bijna 91 miljoen euro in contanten op.

Brunel

In het kielzog van grote broer Randstad deden ook Brunel (plus 3,9 procent) en USG People (plus 3,4 procent) goede zaken. De twee behoorden tot de vijf sterkste stijgers in de Midkap, die werd aangevoerd door onlinebroker Binckbank (plus 5,1 procent).

Air France-KLM (min 1 procent) was juist de hekkensluiter bij de middelgrote fondsen. Het actualiteitenprogramma EenVandaag meldde onder meer dat de personeelskosten bij het bedrijf veel hoger zijn dan bij andere luchtvaartmaatschappijen en dat de kosten voor een ICT-project ruim twee keer zo hoog zijn uitgevallen als geraamd.

In Frankfurt ging de Duitse modegroep Gerry Weber bijna 31 procent onderuit, na het loslaten van de doelstellingen. In Brussel won Solvay 5,3 procent. Het Belgische chemieconcern ligt op koers om zijn strategische en financiële doelstellingen voor 2016 te realiseren.

De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1275 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl