De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nodigt Ahold uit om opheldering te geven waarom het concern de fusiebesprekingen met Delhaize met een vertraging van drie dagen in de openbaarheid bracht. 

Dat maakte de beleggersvereniging woensdag bekend.

Tot nu toe is Ahold volgens de organisatie het antwoord schuldig gebleven op vragen over ''mogelijk lekken van koersgevoelige informatie''.

De VEB wijst daarbij naar het bericht in de Belgische zakenkrant De Tijd van zaterdag 11 mei, waar de fusiebesprekingen aan de orde kwamen op basis van ingewijden. Beleggers konden daar maandag 13 mei pas op handelen, dinsdag kwamen Ahold en Delhaize met een bevestiging naar buiten.

De VEB vroeg Ahold medio mei waarom het concern drie dagen de tijd had genomen om aandeelhouders te informeren over de juistheid van de berichten in de media. In een reactie beantwoordt het bedrijf die vraag niet.

De beleggersvereniging wil nu in een persoonlijk gesprek met de raad van bestuur en de raad van commissarissen ''de zorgen van beleggers wegnemen over mogelijk vroegtijdig uitlekken van koersgevoelige informatie".

De VEB gaf ook aan begrip te hebben dat besprekingen zoals die tussen Ahold en Delhaize ''in alle rust moeten kunnen plaatsvinden''. Dan moet Ahold wel de vertrouwelijkheid van die besprekingen kunnen waarborgen, zo merkte de organisatie op.

Later moment

Ahold liet bij monde van een woordvoerder weten geen verdere toelichting te kunnen geven zonder de inhoud en de status van de verkennende besprekingen uit de doeken te doen.

''We zijn voornemens om de discussie over dit onderwerp voort te zetten op een later moment'', aldus de zegsman. Hij gaf daarbij ook aan dat het concern ''in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving'' werkt. ''Waar nodig overleggen we met de betreffende toezichthouders''.