De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met bescheiden verliezen.

Een verdere daling van de DAX in Frankfurt, het Griekse schuldendrama en een tegenvallend Chinees inflatiecijfer zorgden voor druk op de aandelenkoersen.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 474,70 punten en de Midkap eindigde onveranderd op 721,64 punten. De DAX verloor 0,6 procent en is sinds het bereiken van een recordstand op 10 april met bijna 12 procent gedaald. De graadmeters in Londen en Parijs moesten respectievelijk 0,6 en 0,2 procent terug.

Supermarktconcern Ahold was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,2 procent. Uitzender Randstad (plus 2,6 procent) was juist de koploper, nadat was gebleken dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de afgelopen weken flink is toegenomen. Concurrent USG People dikte in de Midkap 5,4 procent aan.

Voorstellen

Griekenland heeft dinsdag nieuwe voorstellen ingediend bij Brussel voor een oplossing van de schuldencrisis. Volgens ingewijden hebben de schuldeisers die plannen echter alweer naar de prullenbak verwezen.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei tijdens zijn wekelijkse interview bij nieuwszender RTLZ dat Griekenland het eigen pensioenstelsel ongemoeid zou laten en de pensioenleeftijd niet zou verhogen.

Hervorming van het pensioenstelsel is een van de eisen van de eurolanden om Griekenland een laatste tranche van eerder toegezegde leningen te geven.

HSBC

HSBC daalde bijna 1 procent in Londen. De Britse bank ontvouwde nieuwe kostenbesparingsplannen die omgerekend 4,4 miljard euro per jaar moeten opleveren. Het bedrijf zet de activiteiten in Brazilië en Turkije in de etalage en schrapt wereldwijd tot 25.000 banen.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,5 procent. De Duitse bank bevestigde dat de autoriteiten een inval hebben gedaan bij het hoofdkantoor in Frankfurt. Volgens dagblad Bild houdt de inval verband met een belastingschandaal dat in december 2012 aan het licht kwam. Dat is ook weer tegengesproken.

De euro was 1,1275 dollar waard, tegen 1,1234 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent tot 60 dollar. Brentolie kostte eveneens 3,2 procent meer, op 64,72 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl