De Britse bank HSBC staat voor een miljardenbesparing die wereldwijd 22.000 tot 25.000 werknemers hun baan kost.

Dat maakte de bank dinsdag bekend.

De ingreep moet de bank vanaf 2017 op jaarbasis 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) opleveren. Het bedrijf zet daarbij activiteiten in Brazilië en Turkije in de etalage.

Eerder werd gemeld dat ING interesse zou hebben in een overname van de Turkse activiteiten van de Britse bank. Dat schreef de Turkse krant Hurriyet op basis van ''ingewijden dichtbij ING". Het financiële concern wilde daar toen geen commentaar op geven.

De maximaal 25.000 banen die verdwijnen bij de grootste bank van Europa komen neer op circa 10 procent van het volledige personeelsbestand. Het kostenbesparingsprogramma kost de bank 4,5 tot 5 miljard dollar.

HSBC mikt verder op uitbreiding in Azië op het gebied van verzekeren en vermogensbeheer. Daarnaast zal het gericht actief worden in bepaalde gebieden zoals de zogeheten Pearl River Delta in China.

Winstgevendheid opkrikken

HSBC is er alles aan gelegen de winstgevendheid op te krikken en daarnaast risicovolle bezittingen af te stoten. Het bedrijf is van plan de risicogewogen activa met ongeveer 290 miljard dollar te verminderen.

Daarbij mikt het op een rendement op het eigen vermogen van meer dan 10 procent vanaf 2017. Ook wordt voor het einde van het jaar bekend waar het bedrijf zijn hoofdkantoor zal vestigen. Dat is nu nog in het Verenigd Koninkrijk.

Tegelijkertijd worden miljarden uitgetrokken om de interne naleving van regels te verbeteren. HSBC is net als veel andere internationaal actieve banken betrokken bij een reeks rechtszaken, onder meer vanwege de manipulatie van valutamarkten.