De twee bestuursvoorzitters van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen en Anshu Jain, stappen op.

Dat maakte de grootste bank van Duitsland zondag bekend, nadat in verschillende media al melding werd gemaakt over hun vertrek. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde als eerste op basis van ingewijden dat de topmannen hun vertrek bekend zouden gaan maken.

Jain zal aan het eind van deze maand opstappen, maar blijft wel tot januari volgend jaar aan als adviseur. Fitschen vertrekt na de algemene aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar. De functie van bestuursvoorzitter zal per 1 juli worden overgenomen door John Cryan, voormalig financieel bestuurder van de Zwitserse bank UBS.

Cryan is momenteel commissaris van Deutsche Bank. Fitchen blijft aan als mede-topman om de transitie in goede banen te leiden. Cryan zal daarna de enige bestuursvoorzitter van de bank zijn.

Libor-schandaal

Oorspronkelijk zouden de termijnen van Fitschen en Jain in maart 2017 aflopen. Hun vervroegde vertrek heeft mogelijk te maken met de schandalen waarbij Deutsche Bank betrokken is geweest, waaronder het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor.

De bank wordt ook verdacht van manipulatie van wisselkoersen, de overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten. Deze affaires hebben de bank met vele miljarden aan boetes en juridische kosten opgezadeld.

Daarnaast kampt het financiële concern al tijden met tegenvallende prestaties. Grote aandeelhouders van Deutsche Bank hebben kritiek geuit op de twee topmannen omdat zij niet naar behoren zouden functioneren.

Vorige maand lieten Fitschen en Jain juist nog weten niet aan opstappen te denken. Fitschen werkt sinds 1987 bij Deutsche Bank en Jain sinds 1995.

Intern onderzoek

Vrijdag werd nog naar buiten gebracht dat Deutsche Bank bezig is met een intern onderzoek naar een mogelijke grote witwaszaak in Rusland. Volgens bronnen zouden Russische klanten van de bank over een periode van meer dan vier jaar betrokken zijn geweest bij witwastransacties ter waarde van omgerekend 5,4 miljard euro.

Deutsche Bank heeft een klein aantal werknemers in Rusland op non-actief gesteld in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Duitse politiek

Het vertrek van de twee bestuursvoorzitters valt goed bij de Duitse politiek. Volgens verschillende politici kan door hun opstappen een nieuwe fase van verandering beginnen bij de grootste bank van Duitsland na een reeks schandalen.

Zowel uit de coalitie als de oppositie werd met instemming gereageerd. Volgens CDU/CSU-parlementariër Hans Michelbach heeft het leiderschap van Fitschen en Jain niet gewerkt en kan met de benoeming van Cryan een nieuwe fase ingaan.

Carsten Schneider van coalitiepartner SPD zei dat een verandering in de top van Deutsche Bank veel eerder had moeten gebeuren om het vertrouwen in de bank te herstellen en het financiële concern weer op de juiste weg te krijgen. Gerhard Schick van Bündnis 90/Die Grünen gaf aan dat het nieuwe management nu orde op zaken moet stellen, met name bij het zakenbankieren.

Vereniging voor effectenbezitters

Ook de Duitse vereniging voor effectenbezitters DSW heeft positief gereageerd op het opstappen van de top van Deutsche Bank. ''Beleggers hadden geen vertrouwen meer in Fitschen en Jain. Het is daarom enkel consequent dat er nu een wisseling in de top plaatsvindt'', aldus DSW-bestuurder Klaus Nieding.

De Duitse regering heeft nog geen verklaring naar buiten gebracht.