IMF wil uitstel renteverhoging VS tot 2016

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, tot de eerste helft van 2016 wacht met zijn eerste renteverhoging sinds 2006.

Dat maakte de geldschieter, die opnieuw zijn prognose voor de economische groei in de VS verlaagde, donderdag bekend.

Het IMF stelde ook dat de dollar wat te sterk in waarde is gestegen en dat een verdere opwaardering schadelijk is voor de Amerikaanse economie.

''De Fed moet zijn beleid blijven afstemmen op macro-economische gegevens en zijn eerste renteverhoging uitstellen totdat er duidelijker signalen zijn van loon- of prijsinflatie dan nu het geval is'', aldus het fonds.

Sterkere dollar

De sterkere dollar, dalende investeringen in de energiesector en een havenstaking in het westen van de VS zullen de economische groei dit jaar drukken tot 2,5 procent, meent het IMF. Eerder voorzag het fonds een groei van 3,1 procent. De nieuwe raming is gelijk aan de prognose van de Fed.

Fed-voorzitter Janet Yellen zei op 22 mei nog de rente naar verwachting later dit jaar te kunnen verhogen, als de economie zich ontwikkelt als voorzien.

Yellen wil onder meer een aanhoudend herstel van de arbeidsmarkt zien en een stijging van de inflatie naar ongeveer 2 procent. In april was de inflatie 0,1 procent op jaarbasis, de kleinste stijging in ruim vijf jaar. Het IMF verwacht niet dat de lonen en de consumentenprijzen ''plotseling in een stroomversnelling'' zullen geraken.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie