De openbaar aanklager van Genève is gestopt met het onderzoek naar witwaspraktijken bij de Zwitserse tak van de Britse bank HSBC. Het dochterbedrijf heeft een schikking getroffen.

Dat meldt zakenkrant The Financial Times donderdag.

De bank in Genève was bereid om 40 miljoen Zwitserse frank (38,4 miljoen euro) te betalen vanwege organisatorische fouten, zonder daarbij schuld te bekennen. De betaling is puur ter compensatie en geldt niet als een schuldbekentenis. 

HSBC stelt in een verklaring volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek. Ook is de Zwitserse tak naar eigen zeggen een "ingrijpende transformatie" ondergaan. Het klantenbestand is inmiddels met bijna 70 procent verminderd naar tienduizend klanten.

Nu de openbaar aanklager afziet van strafrechtelijke vervolging, is een van de talrijke onderzoeken naar het dochterbedrijf van de baan. 

Video: HSBC schikt in witwaszaak Zwitserland

Invallen

In februari deden de Zwitserse autoriteiten nog invallen bij meerdere kantoren van het bedrijf. De bank wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld uit illegale bronnen zoals handel in drugs en wapens.

Het bedrijf zou daarnaast klanten hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. De bank heeft al toegegeven dat er fouten op dit vlak zijn gemaakt.

Geen misdaad

Het federaal parket van Zwitserland en financiële toezichthouder Finma hebben al eerder gezegd geen onderzoeken in te stellen, omdat het ontduiken van belastingen volgens het Zwitsers recht geen misdaad is.

In andere landen zoals Frankrijk, de Verenigde Staten, België en Argentinië lopen nog wel onderzoeken naar hoe HSBC klanten zou hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.