De aandelenbeurzen in New York leden donderdag flinke verliezen. Zowel het aanhoudende gesteggel rond Griekenland als een forse daling van een aantal grondstofprijzen speelde de handel parten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 17.905,58 punten. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 2.095,84 punten en de Nasdaq moest 0,8 procent terug tot 5.059,13 punten.

Griekenland heeft inmiddels een verzoek ingediend bij het IMF om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet op 30 juni zijn bijgeschreven in Washington.

Woensdag eindigde een topoverleg in Brussel zonder akkoord over de Griekse financiën. Bondskanselier Merkel zei donderdag dat het nog wel een tijdje zal duren voordat een en ander afgehamerd kan worden.

IMF

Ook de VS kregen te maken met het IMF. De geldschieter drong er bij de Amerikaanse centrale banken op aan tot de eerste helft van 2016 te wachten met de eerste renteverhoging sinds 2006. ,,De Fed moet zijn beleid blijven afstemmen op macro-economische gegevens en zijn eerste renteverhoging uitstellen totdat er duidelijker signalen zijn van loon- of prijsinflatie dan nu het geval is'', aldus het fonds.

De voorzitter van de centrale bank, Janet Yellen, zei op 22 mei nog de rente naar verwachting later dit jaar te kunnen verhogen, als de economie zich ontwikkelt als voorzien. Yellen wil onder meer een aanhoudend herstel van de arbeidsmarkt zien. Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid bekend hoeveel banen er in mei zijn gecreëerd. Economen rekenen op 226.000 nieuwe banen, na 223.000 stuks in april.

Oliereuzen

De oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren tot 0,9 procent onder druk van een stevige daling van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 58,06 dollar. Beleggers speculeerden dat de OPEC vrijdag opnieuw besluit zijn productieniveau te handhaven. Toen het oliekartel eind vorig jaar weigerde minder te pompen, werd de al ingezette daling van de olieprijs versterkt.

T-Mobile US (plus 2,6 procent) was een van de uitblinkers. The Wall Street Journal schreef dat aanbieder van satelliettelevisie Dish Network (plus 4,9 procent) met de dochter van Deutsche Telekom wil fuseren.