De positie van KLM op Schiphol is voldoende geborgd door afspraken die in 2010 zijn gemaakt tussen de Staat en fusiebedrijf Air France-KLM.

Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In de Kamer ontstond grote bezorgdheid over de positie van KLM toen er twijfels waren gerezen over de hardheid van de garanties.

In 2003 fuseerden KLM en Air France en daarbij zijn tijdelijke afspraken gemaakt om de ontwikkeling van de beide bedrijven en de luchthavens Schiphol en Charles de Gaulle in balans te houden.

Deze afspraken werden verlengd in een zogeheten Memorandum of Understanding in 2010.

Te zacht

Sommige partijen in de Kamer vrezen echter dat de afspraken te zacht zijn, waardoor het mogelijk zou worden een groot deel van de minder rendabele vluchten op Schiphol te schrappen.

Als gevolg hiervan zouden banen bij KLM en op en rond Schiphol op de tocht kunnen komen te staan, alsmede de positie van Schiphol als belangrijke speler in Europa.

Afgelopen maart sprak Mansveld met Air France-KLM over de kwestie. Er zouden toen mondeling garanties zijn gegeven. Bovendien is er binnen het beursgenoteerde Air France-KLM een sterke commissie ingesteld die de belangen van de Nederlandse tak moet beschermen. 

Deze commissie zorgt volgens Mansveld ook voor "een stukje borging".

Niet openbaar

De staatssecretaris weigert echter op verzoek van SP-Kamerlid Farshad Bashir een gespreksverslag hiervan openbaar te maken.

Volgens Bashir is daardoor niet te controleren hoe hard de afspraken zijn. Op voorstel van PvdA-Kamerlid Henk Leenders zegde Mansveld wel toe het gespreksverslag vertrouwelijk ter inzage te geven. 

PVV-Kamerlid Dion Graus vreest voor een nieuwe enquêtecommissie als het straks alsnog fout gaat. Volgens hem zijn de afspraken uit een Memorandum of Understanding boterzacht.