'Vraag naar aardgas stijgt minder sterk'

De wereldwijde vraag naar aardgas neemt de komende jaren minder sterk toe dan gedacht, ondanks de sterke prijsdalingen van de laatste tijd. 

Dat blijkt uit de jongste voorspelling van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), die donderdag is gepubliceerd.

De gasconsumptie stijgt tussen nu en 2020 naar verwachting met gemiddeld 2 procent per jaar. Vorig jaar werd voor de periode tot en met 2019 een gemiddelde jaarlijkse toename met 2,3 procent voorspeld. De lagere prognose heeft vooral te maken met een onverwacht zwakke vraag vanuit Azië.

''Het idee dat Azië elke hoeveelheid gas afneemt ongeacht de prijs, is niet langer een gegeven'', zei IEA-directeur Maria van der Hoeven in een toelichting. Dat komt doordat steenkool een goedkoper alternatief is en doordat ook de kosten van energie uit hernieuwbare bronnen dalen.

Kolencentrales

De gasprijzen zijn de laatste tijd gedaald, in lijn met de prijzen van ruwe olie, maar tot een snel herstel van de vraag zal dat volgens het IEA niet leiden. Veel Aziatische landen hebben de afgelopen jaren, toen gas nog relatief duur was, geïnvesteerd in kolencentrales in plaats van gascentrales.

Daar komt bij dat het lagere prijsniveau naar verwachting grote gevolgen zal hebben voor de investeringen in de gaswinning. Veel energiebedrijven snijden in hun investeringsbudgetten en kapitaalintensieve gasprojecten zijn daarbij een logisch doelwit, aldus het IEA. Dat houdt in dat ook de productie de komende tijd minder sterk zal groeien.

Lees meer over:
IEA

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie