'OPEC gaat productie handhaven'

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zal vrijdag bij haar vergadering in Wenen waarschijnlijk opnieuw besluiten de productie onveranderd te laten, ondanks de lage olieprijzen. 

Het oliekartel verkiest daarmee marktaandeel te beschermen, ten koste van de prijzen. Dat wordt vrijwel unaniem verwacht door oliehandelaren en analisten.

De OPEC produceerde in mei dagelijks meer dan 31 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Dat is meer dan het officiële productieplafond van het oliekartel van 30 miljoen vaten per dag en betekent dat er een overaanbod is op de oliemarkt. De twaalf leden van de OPEC voorzien in circa 40 procent van de wereldwijde vraag.

Bij de OPEC-vergadering in november besloot de organisatie om de productie onveranderd te laten, vooral op aandringen van het belangrijkste lid Saudi-Arabië. Dat besluit droeg mede bij aan de daling van de olieprijzen.

Op die manier wilde de OPEC de schalieproductie in Noord-Amerika remmen omdat producenten daar hogere prijzen nodig hebben om rendabel te blijven.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie