Het Nederlandse farmaceutisch oncologiebedrijf Kiadis Pharma wil op korte termijn een beursnotering in Amsterdam en Brussel. .

Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

Kiadis ontwikkelde een technologie die helpt bij het uitvoeren van beenmergtransplantaties met een niet-matchende donor. Het is een celtherapie die het mogelijk maakt donormateriaal geschikt te maken voor beenmergtransplantaties bij terminaal zieke bloedkankerpatiënten.

Het belangrijkste product, ATIR101 bevindt zich momenteel in een internationaal fase-II onderzoek voor leukemie. De onderzoeksresultaten worden begin 2016 verwacht, Kiadis wil in het vierde kwartaal van 2016 voorwaardelijke goedkeuring vragen in de Europese Unie en Canada.

Het tweede product van Kiadis, ATIR201, wordt ontwikkeld voor erfelijke bloedaandoeningen met aanvankelijk een focus op thalassemie. Dat is een erfelijke bloedziekte waarbij het lichaam bijvoorbeeld onvoldoende hemoglobine aanmaakt. De klinische fase van ATIR201 zal mogelijk gestart worden in het eerste kwartaal van 2016 met een fase-I/II onderzoek.

Veelbelovend

Het is voor het eerst in lange tijd dat een Nederlands biotechnologiebedrijf de gang naar het Damrak weet te vinden. De afgelopen tijd kozen bedrijven voor een Amerikaanse notering aan de Nasdaq. ,,We hebben alle opties gewogen. Een notering in de thuismarkt is het beste voor ons. Ook Amerikaanse investeerders weten de weg naar Euronext te vinden. Maar, we sluiten een notering aan de Nasdaq in de toekomst niet uit'', aldus topman Manfred Rüdiger in een toelichting tegen het ANP.

Kiadis Pharma omschreef hij op financieel vlak als ,,typisch biotech''. Kiadis genereert op dit moment geen omzet en moet flink investeren in ontwikkeling. ,,We genereren verliezen, dat zal nog wel enige tijd zo zijn'', zo wist Rüdiger zonder een tijdspanne aan te geven. Maar de toekomst is volgens hem veelbelovend. Zo heeft ATIR101 een potentieel van circa 19.000 patiënten in Noord-Amerika en Europa. ,,Blockbusterpotentieel'', zo constateerde de topman.

Investeerders

De bestuurder kon niet concreet aangeven wat Kiadis met zijn debuut wil ophalen. Wel sprak hij van een ,,significant'' bedrag. Mogelijk zal in de toekomst, als bepaalde studieresultaten positief zijn, additioneel kapitaal worden opgehaald. Kiadis wil de opbrengst van de beursgang, waarbij de hoofdnotering zich in Amsterdam zal bevinden, onder meer gebruiken voor de verdere ontwikkeling van ATIR101 en ATIR201, de optimalisering en automatisering van het productieproces en algemene bedrijfsdoeleinden.

Kiadis Pharma heeft onder meer Life Sciences Partners, DFJ Esprit, Alta Partners, Quest for Growth, MedSciences Capital en NOM als investeerders. ,,Onze huidige investeerders zijn loyaal'', aldus Rüdiger. Het zou hem dan ook niet verbazen als ze ,,mee zouden doen'' met de beursgang.

Overigens stelde het in 1997 opgerichte Kiadis Pharma eind 2007 een beursgang uit vanwege de slechte financiële markten. De onderneming heeft zijn hoofdkantoor en labfaciliteiten in Amsterdam. Er werken 23 mensen.