Op de aandelenmarkten op Wall Street zijn dinsdag de openingsverliezen omgebogen in lichte winsten.

Zwakker dan verwachte cijfers over de orderontvangst in de Amerikaanse industrie dempen de vrees voor een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve, de koepel van centrale banken.

De leidende Dow-Jones-index stond tijdens de middaghandel in New York 0,2 procent hoger op 18.077 punten. De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 0,2 procent bij en kwam op 2116 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 5096 punten.

De vraag naar fabrieksgoederen in de Verenigde Staten bleek in april sterker te zijn afgenomen dan voorzien. Dat wordt gezien als weer een teken dat het economisch herstel nog broos is. Ook Fed-bestuurder Lael Brainard waarschuwde daar dinsdag voor, wat door de markt werd opgevat als een signaal dat een renteverhoging nog op zich laat wachten.

Boeing 

Vliegtuigbouwer Boeing was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De fabrikant van zware machines voor onder meer landbouw en industrie Caterpillar volgde met een plus van 1,3 procent.

Onderaan de Dow stond Intel met een verlies van 1,6 procent. Maandag leverde de chipfabrikant ook al in na de aankondiging van een miljardenbod op branchegenoot Altera. Zorgconcern UnitedHealth was ook in de onderste regionen te vinden met een koersverlies van 1,1 procent.

Autofabrikant General Motors (GM) zag beter dan verwachte binnenlandse verkoopcijfers over de maand mei beloond worden met een koerswinst van 0,8 procent. Ook bij concurrent Ford vielen de cijfers mee, maar dat aandeel verloor desondanks 0,5 procent.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines leverde bijna 2 procent in. De Amerikaanse samenwerkingspartner van AIr France-KLM liet weten dat de omzet dit kwartaal sterker onder druk staat dan eerder werd gedacht. Dat ligt met name aan een zwakker dan verwachte thuismarkt.