Het kabinet heeft er geen problemen mee dat de Franse Staat zijn belang in luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft uitgebreid.

Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op Kamervragen van de PvdA en VVD.

De Franse regering heeft zijn aandeel in het luchtvaartconcern onlangs uitgebreid van 15,88 procent naar 17,58 procent. Dijsselbloem noemt dat "geen fundamentele balansverschuiving".

De bewindsman werd door de Franse overheid vooraf op de hoogte gesteld dat zij aandelen gingen bijkopen. Het kabinet gaf aan daar "geen problemen mee te hebben".

Met de aankoop van extra aandelen wilde de Franse overheid zijn stemrecht vergroten in aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern op 21 mei. Daar werd onder andere besloten om het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden te versterken.

Trouwe aandeelhouders, zoals de Franse regering, kunnen daarmee hun greep op het luchtvaartbedrijf verder versterken. De Nederlandse overheid heeft een belang van 5,9 procent in het concern.

Verkoop

Dijsselbloem gaat in zijn brief ook in op geruchten dat KLM binnen de huidige fusiestructuur met Air France wordt verkocht. "Het gaat hier om speculaties op basis van anonieme bronnen. Ik heb geen enkele indicatie dat een dergelijk plan B aan de orde is", schrijft de bewindsman.

Plan B is een verkoop van KLM waar de Volkskrant recent over schreef. Zo'n scenario zou KLM volgens de krant geen goed doen. Nu heeft het Nederlandse deel binnen de fusie nog inspraak, bij een nieuwe eigenaar zijn er minder garanties en is het luchtvaartbedrijf minder belangrijk.

Air France-KLM worstelt al jaren om het hoofd boven water te houden. Het luchtvaartconcern heeft momenteel een schuld van meer dan 5 miljard euro en moet zijn winstdoelstelling voor de komende jaren loslaten.