Intel wil branchegenoot Altera voor 16,7 miljard dollar (15,3 miljard euro) overnemen. De gehele overname wordt betaald met contanten.

Dat maken de bedrijven maandag bekend.

Als de aandeelhouders van Altera met de overname instemmen, wat wel de verwachting is, wordt het de grootste overname van Intel ooit. De overname moeten binnen zes tot negen maanden worden afgerond. De raad van bestuur van beiden bedrijven zijn al akkoord.

Intel en Altera willen hun technologieën en productieprocessen rondom chips combineren. Het resultaat moet vooral bruikbaar zijn voor gebruik in datacenter en de internet of things, een verzamelnaam voor slimme apparaten in huis.

Intel en Altera hebben al jaren een overeenkomst waarbij Intel de chips van Altera produceert. Het bedrijf wordt nu een zakelijke tak van Intel. Het bedrijf blijft de huidige producten van Altera ondersteunen. 

Intel heeft al jaren last van de kwakkelende pc-markt en ziet zijn chips nog niet echt aanslaan in smartphones. De chipmaker focust zich daarom steeds meer op servers en op slimme apparaten zoals drones en huishoudelijke gadgets. 

Chipovernames

De chipsector is de afgelopen tijd in de ban van grote overnames. Vorige week maakte de Singaporese chipfabrikant Avago Technologies bekend dat het zijn Amerikaanse branchegenoot Broadcom overneemt voor 37 miljard dollar.

Onlangs werd al bekend dat het Nederlandse NXP, de voormalige chipdivisie van Philips, voor bijna 12 miljard dollar zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale Technology koopt.