De beurs in Amsterdam is maandag op de eerste handelsdag van juni met een klein verlies geëindigd.

De Europese aandelenhandel bleef in het teken staan van de voortslepende onderhandelingen over de Griekse schuldenkwestie. Op het Damrak stond ingenieursbureau Grontmij in de schijnwerpers na een overnamebod.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent lager op 492,25 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 754,09 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,4 procent omhoog, maar Londen liet een verlies zien van 0,4 procent.

Grontmij dikte ruim 17 procent aan. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van 354 miljoen euro van zijn Zweedse branchegenoot Sweco.

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen is het bedrijf door de overname ''uit zijn lijden verlost''. Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat ook met buitenlandse partijen praat over een overname, won meer dan 13 procent.

Altice

In de AEX stond het Franse kabelconcern Altice bovenaan met een winst van 3,1 procent. Bierbrouwer Heineken was de grootste daler met een min van 1,4 procent.

Op de lokale markt steeg Pharming 1,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft positieve tussenresultaten geboekt in een studie van zijn medicijn Ruconest bij kinderen onder de dertien jaar.

Roche

Het Zwitserse farmaceutische concern Roche klom in Zürich 1,5 procent, na positieve testresultaten van een kankermedicijn. Concurrent Astrazeneca boekte ook vooruitgang met een middel tegen kanker. De winst van eerder op de dag werd echter ingeleverd en het aandeel ging licht omlaag.

De Deense producent van windmolens Vestas daalde in Kopenhagen bijna 5 procent vanwege een afwaardering van Citigroup.

De euro was 1,0905 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent in prijs tot 59,66 dollar. Brent werd 1,4 procent goedkoper op 64,61 dollar.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen