Het Zweedse Sweco wil het advies- en ingenieursbureau Grontmij overnemen.

Dat maken de twee bedrijven maandag bekend. Met de overname is een totaalbedrag van 354 miljoen euro gemoeid.

Sweco biedt 1,84 euro in contanten en 0,22195 aandelen Sweco per aandeel Grontmij. De biedprijs per aandeel ligt ruim een vijfde boven de huidige beurskoers.

Het gecombineerde bedrijf zou marktleider binnen Europa worden, aldus Grontmij en Sweco, met ongeveer 14.500 werknemers en een jaarlijkse omzet van zo'n 1,7 miljard euro.

De synergievoordelen en operationele verbeteringen zullen jaarlijks ongeveer 27 miljoen euro bedragen. Het grootste deel daarvan, 90 procent, zal in de eerste vier jaar na de overname worden gerealiseerd.

Nieuwe markten

Door de overname krijgen beide bedrijven toegang tot nieuwe markten. Zo zal Grontmij meer voet aan de grond krijgen in de Noord-Europese landen.

Het bod wordt unaniem gesteund door de raad van bestuur en commissarissen van Grontmij. Ook de belangrijkste aandeelhouders van de beide ondernemingen zouden al hebben laten weten achter het bod te staan.

Topman Michiel Jaski van Grontmij stelt dat de twee ondernemingen ''goed tegen elkaar aangezet kunnen worden''. Er is volgens de bestuurder nauwelijks overlap. Wel zal er sprake zijn van een beperkt banenverlies. ''We hebben nu eenmaal geen twee hoofdkantoren nodig'', aldus Jaski.

Verlies

Grontmij behaalde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro. Daarop werd een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden.

Het bedrijf vecht al jaren tegen de crisis in de bouw. Sinds 2010 werd geen enkel jaar meer afgesloten met een winst onder de streep. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn somber, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

Nog voor de overname door Sweco wil Grontmij zijn laatste Franse activiteiten afstoten. Daarover is overeenstemming bereikt met investeerder RKO Management & Investment.

De verkoop, die naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond, leidt tot een boekverlies tussen de 24 en 26 miljoen euro. De onderdelen waren afgelopen jaar goed voor 55 miljoen euro aan omzet.

Uit zijn lijden verlost

Grontmij is als het door het Zweedse Sweco wordt overgenomen ''uit zijn lijden verlost''. Dat constateert analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen maandag in een reactie.

''Het gaat met de onderneming niet goed. Het is dus begrijpelijk dat ze zich aansluiten bij een grote gevestigde partij. Dat is niet meer dan logisch'', aldus de marktvorser. Hij wijst daarbij ook op de overnamepremie van 22 procent. ''Normaal is dat 30 of 40 procent'', zo weet Van Beek.

Een tegenbod sluit hij vrijwel uit. ''Dat zou gek zijn. Dan hadden partijen zich al eerder gemeld''. Het aandeel Grontmij sloot vrijdag op 3,83 euro.