De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in het laatste handelsuur op verlies. Beleggers verwerkten diverse cijfers die wezen op de afkoeling van de Amerikaanse economie.

Daarbij viel vooral een graadmeter voor de economische activiteit in mei tegen.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent in de min op 18.047 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,4 procent, tot 2111 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde eveneens 0,4 procent in bij 5077 punten.

Voorbeurs bleek uit een nieuwe raming dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal is gekrompen, terwijl eerder nog een minieme groei werd gemeld. Economen rekenden hier al op een flinke negatieve bijstelling.

Olieprijs

Vlak na de opening van de handel bleek verder dat de bedrijvigheid in en rond Chicago deze maand aanzienlijk is afgenomen. Hier werd gerekend op een verdere toename.

De olieprijs zat stevig in de lift, dankzij cijfers waaruit bleek dat het overaanbod aan olie in de VS afneemt. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg mede hierdoor met ruim 4 procent tot 60,17 dollar. De aandelen van oliebedrijven ExxonMobil en Chevron boekten ondanks die forse stijging slechts marginale winsten.

Chipfabrikant

Zorgverzekeraar Humana werd bijna 20 procent meer waard, door berichten dat het bedrijf mogelijk wordt overgenomen. Branchegenoot Cigna (plus 3,7 procent) zou volgens ingewijden al interesse hebben getoond.

Overnamespeculaties zorgden er verder voor dat Intel een van de de weinige winnaars was in de Dow Jones. De chipfabrikant won 1,2 procent, nadat diverse media meldden dat het bedrijf dicht bij een akkoord is over de overname van branchegenoot Altera.

Die aankoop zou de grootste ooit zijn voor Intel. Altera, dat niet bij de dertig hoofdfondsen van de Dow Jones hoort, stond 4 procent in de plus.

Farmaceuten

Farmaceuten Pfizer en Merck stonden ook bovenin de Dow, met winsten van 1 tot 2 procent. Telecombedrijf Verizon en de was- en verzorgingsmiddelenproducent Procter & Gamble sloten de rij met verliezen van 1 procent.

De euro was vrijdagavond met 1,0985 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.