Pensioenfonds ABP zoekt duurzame beleggingen

Pensioenfonds ABP heeft grote moeite met het vinden van duurzame beleggingen die ook aan de rendementsdoelstellingen van het fonds voldoen. 

Dat blijkt donderdag bij de presentatie van het verslag Verantwoord Beleggen over 2014. ABP-voorzitter Corien Wortmann sprak zelfs van ''problematisch".

Wortmann benadrukt de groeiende rol van duurzaamheid bij beleggingen van het pensioenfonds. Afgelopen jaar viel 29 miljard euro van het uitstaand vermogen van ABP in die categorie.

Dat kwam neer op 8,5 procent van de totale beleggingsportefeuille van ABP. ''Maar de grote vraag blijft hoe je omgaat met spanningen tussen duurzame ambities en financiële en politieke risico's en daarnaast de beschikbaarheid van beleggingen", aldus de voorzitter.

Groeiende waarde 

Hoewel het uitstaand vermogen in beleggingen met een hoge duurzaamheidswaarde bijna verdubbelde in een jaar tijd, komt deze stijging niet alleen op het conto van ABP. Ook de groeiende waarde van uitstaande duurzame investeringen en de slag die bedrijven hebben gemaakt waarin reeds geïnvesteerd werd, zijn in die stijging meegeteld.

In de lezing van ABP worden met duurzame investeringen, behalve het milieuaspect, ook investeringen in armoedebestrijding en vormen van educatie bedoeld.

Hernieuwbare energie

ABP presenteert na de zomer zijn visie omtrent duurzaamheid. Het fonds benadrukte dat het scherpe eisen zal stellen die ook meetbaar zijn.

''We zullen explicieter worden in wat we verwachten van bedrijven. Daarnaast blijven we actief op zoek naar duurzame beleggingen", aldus Wortmann die tevens benadrukte dat ABP voor zichzelf concrete doelstellingen zal formuleren.

Een van die doelstellingen is de verdubbeling van de investering van 1 miljard euro in hernieuwbare energie. Dit moet in 2017 zijn gerealiseerd. Wel hekelde de voorzitter van ABP de subsidies die in diverse landen nog over de fossiele brandstoffen worden uitgestrooid.

Lees meer over:
abp

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie