De Singaporese chipfabrikant Avago Technologies neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Broadcom over voor 37 miljard dollar (34 miljard euro).

Dat maakten de twee ondernemingen, die onderling al overeenstemming hebben bereikt, donderdag bekend.

Door de overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van zo'n 15 miljard dollar en een geschatte ondernemingswaarde van 77 miljard dollar.

Van de overnameprijs wordt 17 miljard dollar voldaan in contanten en de rest in eigen aandelen. Het gecombineerde bedrijf gaat Broadcom heten.

Zowel Avago als Broadcom moet het vooral hebben van de productie van communicatiechips voor smartphones en andere mobiele of draagbare apparaten. In die markt is een hevige concurrentieslag gaande die fabrikanten dwingt scherp op de kosten te letten.

NXP

Onlangs werd al bekend dat het Nederlandse NXP, de voormalige chipdivisie van Philips, voor bijna 12 miljard dollar zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale Technology overneemt. Die twee bedrijven hebben vooral een sterke positie in de automobielindustrie.

Intel is naar verluidt eveneens op jacht. Eerder deze maand meldden verscheidene media dat de wereldwijde marktleider op het gebied van rekenchips opnieuw voor de tweede keer in korte tijd in gesprek is met branchegenoot Altera over een overname waarvan de waarde kan oplopen tot zo'n 13 miljard dollar.