Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft de winst vorig jaar met meer dan de helft zien oplopen tot 73 miljoen dollar (67 miljoen euro). 

Het Arabische bedrijf profiteerde van een groeiende vraag, nieuwe bestemmingen en de samenwerking met een groeiend aantal partners, meldde het donderdag.

Etihad vervoerde vorig jaar 14,8 miljoen passagiers, ruim een vijfde meer dan in 2013. De omzet steeg met meer dan een kwart tot 7,6 miljard dollar. De vliegtuigen zaten gemiddeld voor 79,2 procent vol, tegen 78 procent een jaar eerder.

De omzet uit samenwerkingsverbanden, zoals dat met Air France-KLM, steeg met 37,7 procent tot 1,1 miljard dollar. Dat komt neer op bijna een kwart van alle opbrengsten uit passagiersvervoer. Mede via partners kan Etihad ruim vijfhonderd bestemmingen aanbieden, meer dan andere Arabische luchtvaartmaatschappijen.

Alitalia

Etihad rondde onlangs de aankoop af van een belang van 49 procent in Alitalia. Die investering van 560 miljoen euro lijkt het begin van het einde voor de samenwerking van dat Italiaanse bedrijf met Air France-KLM. Alitalia liet vorige week tegen de huidige voorwaarden niet verder te willen met zijn voormalige grootaandeelhouder.

De luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio zijn sterk in opkomst, waar concurrenten in Europa terrein verliezen. De Europese Commissie onderzoekt momenteel, mede op verzoek van Air France-KLM en Lufthansa, of er wel sprake is van een gelijk speelveld. De Arabische maatschappijen zouden mede dankzij staatssteun floreren.