De Europese beurzen zijn donderdag overwegend met verlies gesloten.

Beleggers namen gas terug na de winsten van woensdag en hielden de verdere ontwikkelingen rond de onderhandelingen over een Grieks schuldenakkoord in de gaten.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,3 procent op 502,24 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 758,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,8 en 0,9 procent in. De FTSE-index in Londen won 0,1 procent.

Berichten over een mogelijk ontwerpakkoord tussen de Grieken en de andere eurolanden zorgden woensdag nog voor flinke winsten op de beurzen, maar van die hoop bleef donderdag weinig overeind.

Het IMF liet wel weten dat het bedrag van 1,5 miljard euro dat de Grieken volgende maand moeten afdragen, eventueel gebundeld kan worden in één betaling, die kan worden uitgesteld tot het einde van de maand.

Vopak en ASML

Tankopslagbedrijf Vopak (plus 1,8 procent) en chipmachinefabrikant ASML (plus 1,4 procent) waren de enige twee bedrijven in de AEX die meer dan 1 procent wonnen.

Verzekeraars Aegon en Delta Lloyd stonden onderaan met minnen van circa 2 procent. Ze kregen daar gezelschap van staalconcern ArcelorMittal, dat ruim 2 procent minder waard werd.

De MidKap werd aangevoerd door biotechnologiebedrijf Galapagos, dat 6 procent in de plus eindigde. Imtech en Brunel sloten de rij met verliezen van ruim 2 procent.

Verlies

Bij de kleinere bedrijven leverde Kardan ruim 11 procent in. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij boekte vorig kwartaal een verlies van 7,6 miljoen euro.

In Londen klom Sports Directs ruim 4 procent. De verkoper van sportkleding verhoogde voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering de winstverwachting. De Britse doe-het-zelfketen Kingfisher won 2,2 procent na beter dan verwachte resultaten.

De euro was donderdag aan het einde van de middag 1,0915 dollar waard, tegen 1,0893 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 57,28 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 0,5 procent naar 62,38 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen