Luchtvaartmaatschappij Wizz Air heeft de winst afgelopen boekjaar ruimschoots verdubbeld tot 183 miljoen euro.

Dat maakte de van oorsprong Hongaarse prijsvechter, die dit voorjaar in Londen naar de beurs ging, woensdag bekend.

Wizz Air vervoerde in het eind maart afgesloten boekjaar 16,5 miljoen passagiers, tegen 13,9 miljoen in het voorgaande jaar. De omzet uit de ticketverkoop nam met een vijfde toe tot 794 miljoen euro. De opbrengsten uit de verkoop van bijvoorbeeld drankjes en broodjes aan boord steeg met bijna een kwart tot 434 miljoen euro.

Met name de lagere brandstofrekening hielp de winst flink vooruit. De vliegkosten namen daardoor met 3 procent af. Omdat de daling van de kerosineprijs inmiddels wordt doorberekend in lagere ticketprijzen, verwacht het bedrijf dit jaar geen voordelig effect meer op de resultaten.

De vliegtuigen van Wizz Air zaten afgelopen jaar gemiddeld voor 86,7 procent vol. Dat is op jaarbasis een verbetering met 1 procentpunt. De bezettingsgraad is wel wat lager dan bij concurrenten als Ryanair, easyJet en Transavia.

Het in 2003 opgerichte Wizz Air biedt vanaf zo'n twintig uitvalsbases in Oost-Europa goedkope vluchten aan naar bestemmingen in Europa en net daarbuiten. In Nederland is het bedrijf vooral actief op Eindhoven Airport.