SBM Offshore heeft de fraude in Brazilië niet onder de pet willen houden. Evenmin heeft het concern beleggers onjuist voorgelicht over de affaire. 

Dat stelt de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie in een brief, na schriftelijke vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB stelt dat zijn organisatie ''voorlopig genoegen neemt'' met het uitvoerige antwoord van SBM en dat van juridische stappen vooralsnog geen sprake is.

Echter, mocht in de toekomst blijken dat de reactie van de dienstverlener niet strookt met nieuwe bevindingen in wat Keyner het dossier Petrobras noemt ''dan staan alle middelen ons weer ter beschikking''.

Opheldering

De VEB vroeg eerder deze maand opheldering van SBM Offshore omdat beleggers, volgens de organisatie, nog steeds geen duidelijkheid hadden gekregen over vermeende corruptie bij het concern.

De VEB wilde bijvoorbeeld weten waarom SBM de markt niet eerder dan 2 april 2014 heeft geïnformeerd over vermeende corruptie-praktijken in Brazilië, terwijl er al wel soortgelijke gevallen in Angola en Equitoriaal Guinée werden bekeken.

Malversaties

Volgens SBM waren de aanwijzingen van fraude in Afrika concreter van aard dan geluiden uit Brazilië. Daarnaast had het bedrijf destijds zijn aandacht nodig voor twee andere hoofdpijndossiers, Yme en Deep Panuke.

Eerder schreef de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie al honderden miljoenen dollars af op de twee projecten.

''Het bedrijf was destijds in een dusdanig benarde situatie dat er een bovengemiddelde discipline werd gevraagd om 'in control' te blijven", aldus de verklaring van SBM. De dienstverlener benadrukte dat er keuzes moesten worden gemaakt. De VEB blijft van mening dat SBM beleggers 1 tot 2 jaar eerder had kunnen informeren, aldus Keyner.

Onderzoek

''Gezien de omstandigheden gaven wij er de voorkeur aan om een onderzoek te starten naar mogelijke malversaties in de landen waar de aanwijzingen hiervoor het meest concreet waren", aldus SBM.

''Ook in Brazilië waren er wel aanwijzingen dat er zaken niet in de haak waren, maar destijds bleek in niets dat er frauduleuze betalingen aan overheidsfunctionarissen werden gedaan."