De aandelenmarkten in New York zijn dinsdag collectief in de min gesloten.

Meevallende macro-economische cijfers over onder meer de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen voedden de vrees voor een spoedige renteverhoging.

Vrijdag gaf centralebankpresident Janet Yellen al aan dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk dit jaar nog omhoog kan gaan.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1 procent in de min op 18.041,54 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 1 procent, naar 2104,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,1 procent en stond op 5032,75 punten.

Beleggers verwerkten een stroom aan macro-economische cijfers. Zo bleek de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS in april te zijn gestegen ten opzichte van een maand eerder. In maart daalde de verkoop nog fors. Ook steeg de gemiddelde prijs van een koopwoning in twintig grote Amerikaanse steden in maart met 1 procent ten opzichte van februari. Daarnaast hadden Amerikaanse consumenten in mei meer vertrouwen in de economie dan in april.

Bij de bedrijven wist de Amerikaanse kabelmaatschappij Charter Communications de aandacht op zich gericht. Het concern neemt voor 78,7 miljard dollar zijn branchegenoot Time Warner Cable (TWC) over. Het aandeel TWC sloot 7,3 procent hoger. Charter boekte een plus van 2,5 procent.

De grootste Amerikaanse producent van zonnepanelen First Solar verloor 7,3 procent als gevolg van een adviesverlaging door RBC. Zwaargewicht Apple sloot 2,2 procent lager.

De euro was bij de slotbel 1,0875 dollar waard, tegen 1,085 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 58,26 dollar. Brentolie zakte 2,5 procent in prijs, tot 63,90 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen