De Amerikaanse kabelmaatschappij Charter Communications neemt haar branchegenoot Time Warner Cable (TWC) over in een transactie met een waarde van in totaal 78,7 miljard dollar (ruim 72 miljard euro). 

Dat maken de bedrijven dinsdag bekend.

Charter betaalt 195,71 dollar per aandeel voor TWC, in contanten en eigen aandelen. Bronnen meldden eerder al dat een deal nabij was. Door de transactie tussen Charter en TWC blijft de in Amsterdam genoteerde Franse kabelaar Altice met lege handen achter. Altice zou ook interesse hebben gehad in een overname van TWC.

Als onderdeel van de transactie met TWC wil Charter de eerder aangekondigde overname van kabelaar Bright House Networks voor 10,4 miljard dollar afronden en samenvoegen in het nieuwe fusiebedrijf. Dat wordt omgedoopt tot New Charter.

Goedkeuring

Exclusief een schuld ligt de overnamesom op ongeveer 55 miljard dollar. De bedrijven verwachten de transacties in het vierde kwartaal van dit jaar af te kunnen ronden, afhankelijk van de goedkeuring van toezichthouders en aandeelhouders. De topman van Charter, Tom Rutledge, zal leiding gaan geven aan de nieuwe onderneming.

Door de combinatie ontstaat een kabelbedrijf met in totaal bijna 24 miljoen klanten in de Verenigde Staten. Het fusieconcern kan daardoor beter de concurrentie aangaan met marktleider Comcast, die ongeveer 27 miljoen klanten telt.

Onlangs blies Comcast nog een beoogde fusie met TWC af, waarna Charter weer in beeld kwam als mogelijke koper van het bedrijf. Charter had eerder al eens belangstelling getoond in een overname van TWC.

Liberty Broadband

Grootaandeelhouder van Charter is Liberty Broadband, het bedrijf van miljardair John Malone. De internationale tak van zijn zakenimperium, Liberty Global, is eigenaar van onder meer de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo.

Liberty Broadband koopt voor 4,3 miljard dollar aan nieuwe aandelen in het fusiebedrijf. Daardoor zal Malone ongeveer een vijfde van het nieuwe concern bezitten.

TWC werd in 2009 afgesplitst van mediaconcern Time Warner.