Vopak staat op het punt zijn Zweedse terminals te verkopen aan een Canadese koper. 

Dat meldt Tankterminals.com op basis van ingewijden. 

Mocht die koop doorgaan, dan is het bedrijf halverwege zijn doelstelling om vijftien terminals te verkopen, een proces dat één tot anderhalf jaar zal duren. Dat stelde ING dinsdag in een analistenrapport.

Een woordvoerder van Vopak stelde dat het artikel op tankterminals.com geen nieuws bevatte. Het tankopslagbedrijf nam vorig jaar een last van 10,3 miljoen euro voor zijn Zweedse terminals.

De lage bezettingsgraad van die tanks en de opslag in Estland wogen zwaar op het bedrijfsresultaat (ebitda) in de EMEA-regio van Vopak.

Officiële aankondiging 

De officiële aankondiging van de verkoop zou volgens ING overigens weinig doen voor de koers van Vopak. De vier terminals in Zweden hebben een gezamenlijke capaciteit van 1,26 miljoen kubieke meter.

De verkoop kan meer dan 100 miljoen euro opleveren ''maar het bedrag is moeilijk in te schatten omdat de opbrengst afhankelijk is van de leeftijd en de status van de terminals, onderhoud en marktposities'', aldus ING. De bank heeft een hold-advies met een koersdoel van 46,50 euro.

Vopak noteerde om 10.32 uur 0,2 procent lager op 43,31 euro.