De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag flink in de min gesloten. Het voortslepende Griekse schuldendrama en de opmars van antibezuinigingspartijen bij de regionale verkiezingen in Spanje zorgden voor druk op de koersen. 

Daarnaast nam de vrees voor een eerdere renteverhoging in de Verenigde Staten toe na meevallende macro-economische cijfers aldaar.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1 procent lager op 496,35 punten. De MidKap ging 0,7 procent omlaag naar 749,82 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,6 procent.

In de AEX-index was de Franse kabelaar Altice met een min van 6,6 procent de sterkste daler. De Amerikaanse kabelmaatschappij Charter Communications neemt haar branchegenoot Time Warner Cable (TWC) over in een transactie met een waarde van ruim 72 miljard euro. Door de deal blijft Altice, dat ook interesse zou hebben gehad in TWC, met lege handen achter.

DSM

Onder de Amsterdamse hoofdfondsen wisten alleen chemieconcern DSM (plus 0,2 procent) en staalconcern ArcelorMittal (plus 0,3 procent) met een plusje te sluiten. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van 1,3 procent. Het aandeel van voedingsbedrijf Corbion (min 6,8 procent) noteerde ex-dividend.

In Dublin steeg Ryanair 4,7 procent. De Ierse prijsvechter zag de winst in het afgelopen boekjaar groeien. Voor het nieuwe jaar rekent Ryanair op verdere verbetering van het resultaat. Concurrent Aer Lingus won 0,8 procent, nadat de Ierse overheid had laten weten de verkoop van haar belang in de budgetmaatschappij te overwegen. Later dinsdag wordt daar een beslissing over verwacht.

Euro

De euro was bij de slotbel 1,0885 dollar waard, tegen 1,0974 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 58,18 dollar. Brentolie zakte 2,8 procent in prijs, tot 63,70 dollar per vat.