De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht lager gesloten. Er werd weinig gehandeld op de financiële markten aangezien veel bedrijven en Europese beurzen dicht zijn op tweede pinksterdag. Ook Wall Street is maandag gesloten vanwege Memorial Day.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent lager op 501,14 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 755,00 punten. De beurs in Parijs zakte 0,5 procent. In Madrid verloor de hoofdindex 2,1 procent, na de magere overwinning van de Spaanse Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy bij de regionale verkiezingen op zondag.

De markten in Frankfurt, Londen, Zürich, Wenen, Kopenhagen en Oslo waren gesloten.

De beurs in Athene leverde 3,1 procent in. Beleggers wachten nog altijd op duidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. De Griekse regering waarschuwde dit weekeinde nogmaals volgende maand niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, als er geen nieuwe noodleningen komen.

AEX

Verzekeraar NN was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 0,7 procent. Het aandeel van branchegenoot Delta Lloyd (min 4,1 procent) noteerde ex-dividend en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

Pharming steeg 6,6 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een overeenkomst getekend met het Colombiaanse Cytobioteck voor de distributie van Ruconest in Colombia en Venezuela.

In Milaan zakte Fiat Chrysler ruim 3 procent. Sergio Marchionne, de topman van het Amerikaans-Italiaanse autobedrijf, heeft zijn collega bij General Motors (GM) in maart benaderd met het voorstel om hun autobedrijven te laten fuseren. Volgens The New York Times heeft GM-topvrouw Mary Barra het verzoek resoluut afgewezen.

Euro

De euro stond onder druk door de hernieuwde zorgen over de Griekse staatsfinanciën. De eenheidsmunt was 1,0974 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 60,12 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 66,18 dollar per vat.