Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in de eerste drie maanden van 2015 een recordrendement behaald van 10,3 procent op kwartaalbasis. 

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat om het hoogste rendement ooit sinds de DNB de statistieken is gaan bijhouden.

Er werd een koerswinst van maar liefst 15,5 procent behaald op beleggingen in aandelen. Op investeringen in hedgefondsen, gemengde fondsen en vastgoedfondsen behaalden de beleggingsinstellingen een winst van respectievelijk 12,4 procent, 9,8 procent en 9,4 procent. Inlegging bij een obligatiefonds leverde een rendement op van 6,2 procent.

Het beheerde vermogen van de beleggingsinstellingen steeg met 7,8 procent naar 807 miljard euro. De toename werd beperkt doordat beleggers 15,3 miljard euro, omgerekend 1,9 procent, uit de beleggingsfondsen haalden.

Pensioenfondsen onttrokken het grootste bedrag aan beleggingsinstellingen, in totaal 9 miljard euro. Verzekeraars haalden 4 miljard euro uit beleggingsinstellingen.

De totale waarde van de beleggingen nam met 58,7 miljard toe. Vooral fondsen die beleggen in aandelen en obligaties presteerden goed met een toename van respectievelijk 24,7 miljard en 20,8 miljard euro.