ABN Amro krijgt certificaten van aandelen bij de beursgang om zich te beschermen tegen ongewenste plannen van beleggers. 

Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag, op de dag dat naar verwachting bekend wordt gemaakt wanneer en hoe ABN naar de beurs wordt gebracht.

Met de beschermingswal, die meerdere grote Nederlandse bedrijven hebben, moet een overname van ABN zoals in 2007 worden voorkomen. 

Met certificaten moet de bank worden beschermd tegen toevallige meerderheden bij aandeelhoudersvergaderingen. Ook kan in een extreme situiatie aandeelhouders het stemrecht worden ontzegd. De constructie wordt onder andere gebruikt bij ING en Van Lanschot. 

De bank en de Nederlandse staat, die op dit moment de enige aandeelhouder is, vinden dit de beste beschermingsconstructie.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro.

De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder in dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Video: Dijsselbloem mag niets zeggen over ABN Amro