De Franse overheid krijgt meer stemrecht bij luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Een motie om de uitbreiding van het stemrecht tegen te houden werd donderdag bij de aandeelhoudersvergadering van het concern verworpen.

Een van de agendapunten bij de vergadering was een verdubbeling van het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden.

De Franse overheid wilde graag voorkomen dat de verdubbeling van het stemrecht bij Air France-KLM zou worden tegengehouden, omdat zij als trouwe aandeelhouder haar greep op het luchtvaartbedrijf daarmee verder kan versterken.

In dit kader werd eerder deze maand gemeld dat de Franse overheid haar economisch belang in Air France-KLM wilde uitbreiden van 15,9 procent tot circa 17,6 procent.

Met de aankoop van ruim 5 miljoen aandelen wilde Parijs meer invloed vergaren in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.

Herbenoeming

Aandeelhouders van Air France-KLM stemden donderdag ook in met de herbenoeming van bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac voor een periode van vier jaar.

Onlangs werd al bekend dat president-commissaris Hans Smits van KLM volgend jaar vicevoorzitter wordt van de raad van bestuur van moederbedrijf Air France-KLM. Hij neemt die toezichthoudende functie over van voormalig KLM-directeur Peter Hartman, die wel aanblijft als regulier bestuurslid.