Heineken schrapt honderdvijftig arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Amsterdam. Op honderdveertig posities moet opnieuw worden gesolliciteerd.

Dat meldt de FNV donderdag nadat de vakbond hierover heeft overlegd met Heineken.

Een woordvoerster van Heineken bevestigt tegenover NU.nl dat er arbeidsplaatsen verdwijnen, maar wil nog geen getal noemen voordat de ondernemingsraad zich hierover heeft uitgesproken.

De reorganisatie werd al in maart aangekondigd, woensdag zijn de betrokken werknemers ingelicht. 

Volgens de FNV wil de bierfabrikant voor 1 juli klaar zijn met het adviestraject en met uitkeringsinstantie UWV. Zo kan het personeel worden ingelicht of zij hun baan verliezen of opnieuw kunnen solliciteren.

Verbaast

FNV verbaast zich over de ontslagaankondiging. "Normaal vinden dit soort reorganisaties geleidelijk plaats. Ook hebben we formeel onze zorgen geuit of 1 juli wel haalbaar is", zegt FNV-bestuurder Jet Grimbergen.

Voor de werknemers die hun baan verliezen geldt het sociaal plan uit de cao, de vakbonden zijn tevreden over die afspraak. Grimbergen maakt zich wel zorgen over de honderdveertig medewerkers die opnieuw moeten solliciteren. "We weten niet of die mensen een baangarantie krijgen."

De voorlichter van Heineken wilde niet bevestigen of ontkennen dat er onder die groep nog meer ontslagen vallen. "Alle varianten zijn mogelijk", aldus de zegsvrouw.

De reorganisatie, die binnen de gehele internationale tak wordt doorgevoerd, moet het bedrijf efficiënter en flexibeler maken omdat er bestuurslagen binnen de organisatie verdwijnen. Op het hoofdkantoor van Heineken in Nederland werken ongeveer vijftienhonderd mensen.