Zes grote internationale banken, waaronder JP Morgan en Citigroup, krijgen boetes van in totaal 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro) voor hun aandeel in het manipuleren van wisselkoersen. 

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend, melden verschillende Amerikaanse media woensdag.

De Amerikaanse banken JP Morgan en Citigroup betalen respectievelijk 550 en 925 miljoen dollar boete. Ook de boetes van de Britse banken Barclays (650 miljoen) en Royal Bank of Scotland (395 miljoen) loopt in de honderden miljoenen dollars. 

Deze vier banken zullen schuld bekennen dat zij hebben gesjoemeld met de wisselkoersen van Amerikaanse dollars en euro's op de internationale valutamarkt.

De Zwitserse bank UBS is de eerste die meewerkte aan het onderzoek en is niet bestraft, maar zal wel een boete van 203 miljoen dollar betalen voor hun aandeel in fraude met rentetarieven.

De schikkingen die de vijf genoemde banken hebben getroffen met justitie tellen op tot ruim 2,7 miljard dollar. De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, legde daarnaast nog eens 2,9 miljard dollar aan boetes op, plus een geldstraf van 205 miljoen dollar aan Bank of America.

Passend

Loretta Lynch van het Amerikaanse Openbaar Ministerie noemde de opgelegde boetes ''passend, en evenredig met de zeer forse schade die is aangericht''. Handelaren van de betrokken banken hebben doelbewust samengespannen om wisselkoersen naar hun hand te zetten, en daarmee de concurrentie buitenspel gezet.

De affaire rond de manipulatie van wisselkoersen volgde kort op een fraudeschandaal rond belangrijke rentetarieven. Ook daarvoor kreeg een aantal internationale banken, waaronder de Nederlandse Rabobank, voor in totaal vele miljarden aan boetes opgelegd.