América Móvil (AMX) heeft een slimme constructie bedacht om zichzelf de komende jaren goedkoop te financieren. 

Het Mexicaanse telecomconcern maakte woensdag in eerste instantie bekend een converteerbare obligatie van 2,25 miljard euro uit te geven die omgezet kan worden in aandelen KPN.

De lening, die wist aan te zwellen tot ruim 3 miljard euro en ook is geplaatst, biedt een rente van 0 tot 0,5 procent. AMX wil de convertible uitoefenen als de koers van KPN in de komende 5 jaar met 40 à 45 procent stijgt.

Een begeleidende bankier zei dat de Mexicanen dan alsnog kunnen besluiten om de aandelen te houden en de lening in contanten af te lossen. Mocht de koers van KPN na 2,5 jaar onvoldoende zijn gestegen, kan AMX ervoor kiezen de lening af te lossen.

Vertrouwen

De stap wordt gezien als zowel een uiting van vertrouwen van AMX als beleggers in KPN. Bij de aankondiging van de lening was al sprake van een 'upsize option' van 250 miljoen euro, maar door het hoge animo zal de leensom rond de 3 miljard euro uitkomen. De uitgifteprijs van de convertible wordt later op woensdag vastgesteld waarna afronding van de uitgifte wordt voorzien op 28 mei.

Het belang van AMX in KPN blijft voorlopig boven 20 procent en de Mexicanen behouden ook hun twee zetels in de raad van commissarissen. Een woordvoerder van KPN stelde dat het Nederlandse bedrijf geen directe rol heeft in de uitgifte en dat hij derhalve niet inhoudelijk op de zaak kon ingaan.