Het Indiase Tata Steel is in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014/2015 in de rode cijfers terechtgekomen. 

Het verlies werd voornamelijk veroorzaakt door een flinke afwaardering op de Britse activiteiten. Dat blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van de vroegere Hoogovens in IJmuiden woensdag bekendmaakte.

Tata leed een nettoverlies van 56,7 miljard roepie (800 miljoen euro), tegen een nettowinst van 10,4 miljard roepie een jaar eerder. De omzet daalde met 21 procent tot 333,4 miljard roepie.

Vorige week gaf het bedrijf al aan 50 miljard roepie af te boeken op Corus Group, waartoe ook Hoogovens behoorde. Het Indiase bedrijf kocht Corus zeven jaar geleden voor 13 miljard dollar en schreef daar in de twee voorgaande boekjaren ook al op af.

Tata sprak van een staalmarkt met twee gezichten. Zo daalde de vraag in China met 4,2 procent, terwijl in Europa en India juist sprake was van toenames van 3,8 en 1,6 procent. Het bedrijf wees verder op de aanhoudende daling van de productiecapaciteit, die inmiddels mondiaal rond de 70 procent ligt. Vooral China kampt al geruime tijd met een flinke overcapaciteit.

De Indiase onderneming verwacht dat de Europese vraag naar staal dit jaar met 1,8 procent toeneemt. Dat gaat wat Tata betreft hand in hand met een hogere economische bedrijvigheid dankzij de in waarde dalende euro.